Nieuwsbrief #3

20/05/22 – Er wordt door het hele land hard geflyerd door enthousiaste huurders, de aanmeldingen stromen dagelijks binnen en onze campagne wordt breed opgepakt in de media! Iedereen die zich hiervoor inzet of ingezet heeft, bedankt!

Zo vertelde Ans bij Hart van Nederland waarom zij de huurverhoging weigert, was de flyer-actie van Paulien in Overijssel te zien bij RTV Oost, werd er in Den BoschGroningen, en Kampen aandacht besteed aan flyer-acties in de lokale media, schreef NH Nieuws een uitgebreid stuk over het weigeren van de huurverhoging en werd er in een live interview bij het AD uitgebreid gesproken over onze eis tot huurbevriezing.

Gesprek Hugo de Jonge

Op vrijdag 13 mei voerde de actiecoalitie Woonopstand, waar onze actiegroep ook deel van uit maakt, een stevig gesprek met Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge. Daarbij waren enkele leden en huurders van Wij Weigeren de Huurverhoging aanwezig om hun zorgen over de huurprijsexplosie met de minister te delen, en de eis tot huurbevriezing over te brengen. 

“Vaste lasten, energiekosten en andere uitgaven stijgen door de hoge inflatie en ik kan de huur bijna niet meer opbrengen”, zei huurder Paulien Pfeiffer in het gesprek. 

Toch is de minister niet bereid om nu de huurprijzen te bevriezen, terwijl ruim 800.000 huurders na het betalen van de huur niet genoeg overhouden voor kosten van levensonderhoud. Wij blijven daarom iedereen oproepen de huurverhoging te weigeren om een duidelijk signaal af te geven dat wonen weer betaalbaar moet worden!

Huur is te duur! - Demonstratiemars 28 mei

De aankondiging dat vele huurders dit jaar de huurverhoging gaan weigeren zorgt voor veel rumoer. Overal worden discussies gevoerd en meningen gevormd over huurprijsstijgingen en de betaalbaarheid van ons levensonderhoud. Toch blijft Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge bij zijn besluit om de huren per 1 juli dit jaar niet te bevriezen. Om onze eis tot meerjarige huurbevriezing van alle huren extra kracht bij te zetten, wordt er daarom op 28 mei een demonstratiemars georganiseerd in Amsterdam. De mars begint om 14:00 aan de Hoogte Kadijk en loopt dat via het centrum richting de Stopera aan het Waterlooplein. Zorg dat je erbij bent! 

Automatische incasso stopzetten

Een belangrijke volgende stap om per 1 juli de huurverhoging te weigeren is het stopzetten van de automatische incasso van de huurbetaling aan je verhuurder. Vaak wordt huur automatisch afgeschreven omdat je aan het begin van de huurperiode hier toestemming voor hebt gegeven. Door onze standaardbrief in te vullen en te versturen naar je verhuurder trek je eenvoudig deze automatische incasso in en zorg je ervoor dat je verhuurder niet automatisch per 1 juli de huur verhoogt.  

Download hier de standaardbrief voor het intrekken van de automatische incasso.

Actiemateriaal Rode Lap

De eerste 50.000 flyers waren binnen 4 weken verspreid over het hele land! Wat een geweldig resultaat. Het laat zien dat onze campagne een gevoelige snaar raakt en veel huurders de huurverhogingen zat zijn. De tweede 50.000 flyers zijn alweer besteld en ook deze gaan hard! Is er nog niet geflyerd in jouw gemeente? Organiseer lokaal een flyer-actie en breng iedereen op de hoogte van de wettelijke mogelijkheid om de huurverhoging te weigeren. Er zijn ook nog stickers en poster beschikbaar, maar wacht niet te lang!

Huurverhoging en achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud is vaak een bron van egernis. Begrijpelijk dat je daardoor de huurverhoging wilt weigeren, wij zien dit ook vaak terug komen in de aanmeldingen die we ontvangen. Om achterstallig onderhoud aan te vechten en huurverlaging aan te vragen kun je een procedure volgen bij de Huurcommissie. Wij raden je aan om mee te doen met onze weiger-actie en daarnaast na 1 juli een procedure op te starten bij de Huurcommissie. Neem na 1 juli contact met ons op, dan kunnen we daar eventueel bij helpen. Voor nu kun je gewoon meedoen aan onze actie door de stappen uit het stappenplan te volgen. 

Webinars

Overweeg je dit jaar samen met ons de huurverhoging te weigeren, of heb je je al aangemeld maar heb je nog vragen? Meld je dan aan voor een van onze Webinars! De eerstvolgende is op donderdag 2 juni van 10:30 tot 12:00. Meld je aan via dit formulier en ontvang voor aanvang een link om deel te nemen.

Kun je er op 2 juni niet bij zijn? De daarop volgende webinar, en daarmee de laatste voor de ingang van de huurverhoging op 1 juli, staat gepland op dinsdag 14 juni 14:00 – 15:30.

Doneer!

Steun Wij Weigeren de Huurverhoging met een donatie! We zijn ondertussen over de helft van ons donatiedoel! Dank hiervoor! Om ons actiemateriaal te kunnen blijven aanvullen en de rest van de campagne draaiende te houden vragen we jullie te blijven doneren. Zo strijden we samen voor meerjarige huurbevriezing!

Bond Precaire Woonvormen

De actiecampagne Wij Weigeren de Huurverhoging wordt mede mogelijk gemaakt door de Bond Precaire Woonvormen (BPW). Wil je de strijd voor lagere huren en woonzekerheid voor iedereen steunen? Word dan nu lid van de BPW!

nl_NLNL