Nieuwsbrief #5

24/08/22 –

De huurverhoging van 2022 wordt al een aantal maanden door een grote groep deelnemers geweigerd. Hulde voor jullie inzet tot nu toe! Door middel van deze nieuwsbrief brengen wij jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

dreigbrieven

Veel weigeraars hebben allerhande dreigbrieven, aanmaningen en betalingsherinneringen ontvangen na het weigeren van de huurverhoging. In deze nieuwsbrief willen wij nogmaals benadrukken dat er een hoop trucjes zijn die verhuurders uithalen om te proberen tóch de huurverhoging door te drukken, een intimiderend incassobeleid is daar onderdeel van. Onze boodschap is duidelijk: laat u niet intimideren! Je hebt het recht om de huurverhoging te weigeren door deze niet te betalen en je hebt dan ook géén huurachterstand, totdat de Huurcommissie uitspraak doet. De verhuurder dient hiervoor een aangetekende brief te versturen. Appjes, SMS’jes, niet aangetekende dreigbrieven en mondelinge herinneringen zijn niet rechtsgeldig!

Wij hebben al een aantal keer via onze sociale media kanalen verhuurders op het matje geroepen en aangesproken op hun intimiderende incassobeleid, aan de hand van jullie geanonimiseerde dreigbrieven. Dreigbrieven en aanmaningen kunnen nog steeds met ons gedeeld worden viainfo@wijweigerendehuurverhoging.nl, deze worden dan geanonimiseerd en eventueel gebruikt om verhuurders te confronteren met hun gedrag. Geef in je email nog even expliciet toestemming hiervoor.

webinars

Bij deze willen wij jullie ook attenderen op de komende webinars van WWDH, de eerst volgende staat gepland op 26 september. Oktober is een cruciale maand voor onze actie, daarom organiseren we in oktober elke week een webinar! Meld je aan en stel je vragen! Zet (een van) de volgende data in de agenda:

 

  • Maandag 26 september, 20:00
  • Maandag 3 oktober, 20:00
  • Maandag 10 oktober, 20:00
  • Maandag 17 oktober, 20:00
  • Maandag 24 oktober, 20:00
  • Maandag 31 oktober, 20:00

Actiebijeenkomst

Dinsdag 30 augustus om 20:00 – 21:30 staat er een organisatorische bijeenkomst van Wij Weigeren de Huurverhoging gepland. We zullen het hebben over de voortgang van de actie tot nu toe, onze plannen voor het najaar en de voorbereidingen van onze actie in 2023!

Onze actiegroep is hard aan de weg aan het timmeren om ook volgend jaar de actie weer te kunnen organiseren. De 30ste gaan we daarom in gesprek met huurders die lokaal actief zijn voor onze actie en degene die geïnteresseerd zijn om lokaal actief te worden en zo te helpen met de organisatie voor volgend jaar. Ben jij iemand die graag lokaal aan de slag gaat met onze actiemethode en buurt-, drop- of stadgenoten weet te organiseren? Schuif dan aan en stel je vragen! 

Meedoen kan via https://meet.jit.si/wijweigerendehuurverhoging. Aanmelden vooraf per e-mail is wenselijk maar niet verplicht. 

Om het onderlinge contact te verstevigen en in het najaar de huuractie in aanloop naar 2023 eerder op te starten zijn er appgroepen gevormd: landelijk, per provincie en zelfs voor een groeiend aantal gemeenten. Kun je dinsdag 30 augustus niet maar wil je toch toegevoegd worden aan zo’n appgroep stuur dan een e-mail naar info@wijweigerendehuurverhoging.nl. Dan voegen wij jou toe.

FAQ de Huurverhoging

We hebben een FAQ / veelgestelde vragen pagina gelanceerd op de website! Deze Frequently Asked Questions voor Wij Weigeren de Huurverhoging probeert inzicht te verschaffen in de (mogelijke) vragen die komen kijken bij deze actie. Ons doel is dat mensen hun rechten kennen en gaan gebruiken en dat barrières worden weggenomen. Hiermee geven we niet slechts individueel antwoord aan huurders maar bouwen we collectief kennis op. Zit je met een vraag, neem dan een kijkje of je het antwoord hierop kunt vinden in ons Stappenplan of de FAQ. Is je vraag niet beantwoord? Stel hem dan via de mail!

Weigeren in de vrije sector?

Hoewel onze actie alleen toegestaan is in de sociale huursector, zijn andere typen huurders natuurlijk altijd welkom om solidariteit te tonen, actief te worden óf om toch gewoon de huurverhoging te weigeren door in huurstaking te gaan. Hij weigeren van de huurverhoging in de vrije sector is namelijk feitelijk een mini huurstaking en brengt meer risico’s met zich mee. We gaan hier dieper op in op onze FAQ. Ben je na het lezen van de FAQ nog steeds geïnteresseerd om in huurstaking te gaan? Word dan lid van de BPW, lees de brochure ‘Eerst eten, dan de huur’ en maak een plan van aanpak.

Heb je de huurverhoging in de vrije sector dit jaar al geweigerd? Wij Weigeren de Huurverhoging heeft een kleine werkgroep rondom de actie in de vrije sector. Sluit je hierbij aan door een mail te sturen.

Inloopspreekuur Amsterdam

Er wordt een nieuw, wekelijks inloopspreekuur gerealiseerd in Amsterdam. Het spreekuur is in het leven geroepen om in eerste instantie diegenen te helpen en te ondersteunen die de huurverhoging van 1 juli geweigerd hebben te betalen en met vragen of problemen zitten.

Elke maandag van 14:00 – 15:00 uur, Huize Lydia – Roelof Hartplein 28, Amsterdam

Kun je er op 2 juni niet bij zijn? De daarop volgende webinar, en daarmee de laatste voor de ingang van de huurverhoging op 1 juli, staat gepland op dinsdag 14 juni 14:00 – 15:30.

Doneer!

Steun Wij Weigeren de Huurverhoging met een donatie! We zijn ondertussen over de helft van ons donatiedoel! Dank hiervoor! Om ons actiemateriaal te kunnen blijven aanvullen en de rest van de campagne draaiende te houden vragen we jullie te blijven doneren. Zo strijden we samen voor meerjarige huurbevriezing!

Bond Precaire Woonvormen

De actiecampagne Wij Weigeren de Huurverhoging wordt mede mogelijk gemaakt door de Bond Precaire Woonvormen (BPW). Wil je de strijd voor lagere huren en woonzekerheid voor iedereen steunen? Word dan nu lid van de BPW!

nl_NLNL