Nieuwsbrief #9

29 Maart stonden we bij Rochdale voor de deur in Amsterdam om onze eisen voor bevriezing en tegen intimidaties en dreigbrieven over te brengen! Iedereen bedankt voor de komst en de solidariteit!

 

Wist je dat kamerbewoners ook de huurverhoging kunnen weigeren?

Studenten, kamerbewoners en andere leden van de pechgeneratie opgelet! Omdat het verhuren van onzelfstandige woonruimte (kamers) niet geliberaliseerd kan, valt het onder de huurprijsbescherming van gereguleerde (sociale) huur. Dat betekent dat je huurprijs is gebonden aan het puntenstelsel en je met meer rechten de jaarlijkse huurverhoging kunt weigeren! Doe de puntencheck van de Huurcommissie om erachter te komen of je sowieso niet al veel te veel betaald, en volg daarna ons Stappenplan om de huurverhoging te weigeren! Zo pak je de regie over jou woonsituatie weer terug en doe je mee met de landelijke strijd voor meerjarige huurbevriezing! Want ook dit jaar mogen de huren weer 3,1% stijgen, terwijl veel kamerbewoners al veel te veel betalen voor schimmelhokken, bezemkasten en garageboxen. Meld je aan op onze website om je aan te sluiten en op de hoogte te blijven!


Let op: Onzelfstandige woonruimte houdt in dat je de keuken en/ of badkamer deelt met andere bewoners en je geen eigen voordeur hebt, maar wel een eigen contract voor jou kamer of woonruimte! Het delen van een appartement (met één contract) in de vrije sector telt niet als onzelfstandige woonruimte.

 

De voorstellen tot huurverhoging komen eraan

1 Juli komt steeds dichterbij en de eerste brieven van de belastingdienst over de huurverhoging zijn verstuurd. Een kleine groep huurders heeft recht op eenmalige huurverlaging, anderen krijgen een inkomensafhankelijke huurverhoging van €50 of €100 per maand! Om dit te kunnen doen gluurt jou verhuurder op je bankrekening, en daarover heb je waarschijnlijk een brief ontvangen. Voor het gros van de huurders geldt echter dat verhuurders elk jaar de maximale huurverhoging van de overheid volgen als standaardbeleid. Het samenspel tussen overheid, belastingdienst en de woningcorporaties is weer pijnlijk duidelijk. Daarom roepen wij op tot meerjarige huurbevriezing! Overheid, zet dat percentage op 0!

Kom ook bij jou lokaal in actie en laat anderen zien dat ze ook de huurverhoging kunnen weigeren om zo samen een statement te maken voor huurbevriezing! Er zijn genoeg mogelijkheden om je hiervoor in te zetten dit jaar. Organiseer bijvoorbeeld een flyer-actie of wordt actief binnen een van onze lokale netwerken. Meer weten over zo’n lokaal netwerk van huurverhoging weigeraars? Lees het in onze handleiding!

Actiebijeenkomst Utrecht

Dinsdag 25 april trappen we de campagne af in Utrecht. Heb jij ideeën hoe we ‘Wij Weigeren de Huurverhoging’ in Utrecht nog succesvoller kunnen maken? Wil je helpen of/en de huurverhoging weigeren?

Kom dan dinsdag 25 april, 20:00 naar Wijde Begijnestraat 122,
3512 AX Utrecht (Afdelingspand SP Utrecht)!
Datum en tijd: dinsdag, 25 april, 2023 – 20:00
Waar: Wijde Begijnestraat 122, 3512 AX Utrecht

Wie weigeren de huurverhoging? - Een portret van Jaap uit Ermelo

Jaap weigerde vorig jaar zijn huurverhoging en vertelt zijn verhaal in dit portret. Zijn verhaal illustreert de moeilijke situatie van ouderen in een grote woning en de risico’s die zij moeten nemen wanneer ze verhuizen naar een kleinere maar duurdere woning! Hoeveel overlap er ook is van misstanden omtrent wonen, iedere huurder heeft een uniek verhaal dat aandacht verdient. Lees verder waarom Jaap de huurverhoging weigert en hoe Ermelo zich organiseert tegen de huurverhoging in het artikel op onze website!

Dit interview is onderdeel van een reeks portretten van huurders die meedoen met de actie ‘Wij weigeren de huurverhoging’. Ook de huurverhoging weigeren? Meld je aan! 

Ben jij een huurverhoging weigeraar en zou je graag je verhaal willen vertellen in deze reeks? Laat het ons weten! Mail naar info@wijweigerendehuurverhoging.nl

Flyer-actie

We stellen gratis flyers beschikbaar via De Rode Lap om in jouw stad, dorp of regio een flyeractie organiseren. Stickers en posters zijn ook beschikbaar tegen een kleine vergoeding. De beste periode om flyers te verspreiden is vanaf april / mei tot 1 juli, dus ga de straat op! Probeer zoveel mogelijk (sociale) huurders te bereiken met je flyeracties en maak er vooral een gezellige dag van samen met je mede deelnemers. Een goede manier om extra aandacht te vragen voor jou flyer-actie is het versturen van een persbericht naar de lokale media of het bekendmaken via sociale media. Hulp nodig? Stel gerust je vragen via info@wijweigerendehuurverhoging.nl of kom naar een van de komende webinars.

Webinars

Er zijn weer webinars gepland voor de komende maanden! Heb je vragen over onze actiemethode, wil je actief worden, een flyer-actie organiseren of heb je andere tips en antwoorden nodig? Meld je aan voor een van onze webinars op woensdag van 20:00 tot 21:00 op een van de volgende data:

26/04/23
10/05/23
24/05/23
07/06/23
21/06/23

Doneer

Steun Wij Weigeren de Huurverhoging met een donatie! Om ons actiemateriaal te kunnen blijven aanvullen en de rest van de campagne draaiende te houden vragen we jullie te blijven doneren. Zo strijden we samen voor meerjarige huurbevriezing! Alle donaties gaan rechtstreeks naar het uitvoeren van de campagne. 

Bond Precaire Woonvormen

De actiecampagne van Wij Weigeren de Huurverhoging wordt mede mogelijk gemaakt door de Bond Precaire Woonvormen. Wil je naast de strijd voor lagere huren je ook hard maken voor woonzekerheid voor iedereen en een duurzame bijdrage leveren aan de bredere woonbeweging? Word dan nu lid van de BPW!

nl_NLNL