Wie weigeren de huurverhoging?

Portretten van huurverhoging weigeraars - Jaap uit Ermelo

Interview door Maaike Knibbe, foto’s door Mihai Gui

Jaap, een strijdvaardige, 68 jarige gepensioneerde zit in de keuken van zijn appartement als ik hem spreek. Hij vertelt me er over zijn kleurrijke verleden als verpleegkundige en over de dienstplicht die hij vanwege gewetensbezwaren heeft geweigerd. Wanneer hij begint te praten over het appartement waar hij en zijn vrouw sinds 8 maart 2021 wonen, merk ik dat het hem hoog zit. Het nieuwbouwappartement had er op papier goed uitgezien en toen hij en zijn vrouw vanwege chronische hart- en longklachten op zoek waren naar een kleinere woning, hoefden ze niet lang na te denken voor ze zich er inschreven als huurder. De tuin van hun vorige huis vroeg inmiddels teveel onderhoud en deze kon nu worden ingeruild voor een handzamer balkon. Het nieuwe appartement was ook een stuk kleiner dan hun oude huis, wat prettig was omdat ze dan ook binnenshuis minder werk hadden. Bovendien was de ligging erg gunstig, zo vlakbij de super en op nog geen vijf minuten lopen van het station, het gemeentehuis, het centrum en op vijf minuten fietsen van het het bos. Dit was vooral fijn omdat ze vanwege gezondheidsklachten ook hun auto hadden moeten wegdoen en beiden nu afhankelijk waren van het OV. Het leek de twee dan ook een ‘meer dan geschikte plek om samen oud te worden’ vertelt Jaap, ‘ en waar mijn vrouw goed kon blijven wonen als ik er straks niet meer zou zijn.’  Dat ze voor dit kleinere appartement hun huur zagen stijgen van  581,- naar 781,- per maand namen, ze gezien de vele voordelen, maar op de koop toe. 

Jammer genoeg zet de stijging van hun huur stug door, door de jaarlijkse huurverhoging. Na een jaar stijgt hun huur verder van 781,- naar 791,-, en, na installatie van zonwering, moeten ze nog eens 19,- per maand, extra gaan betalen. Dit brengt hun totale huur na slechts 2 jaar woongenot op 810,-, en met de komende huurverhoging van 1 juli in het verschiet, zullen hun maandlasten nog verder oplopen.

"Nu komen we nog prima rond met onze twee pensioenen, maar als ik kom te overlijden, dan moet mijn vrouw van haar AOW en een klein pensioentje de huur alleen betalen. Die huur is dan wellicht al boven de 1000,- gestegen, dus dat kan dan helemaal niet!"

Een verhoging die beiden niet in de koude kleren gaat zitten, temeer omdat hun plannen om er samen oud te kunnen worden nu steeds onzekerder worden. Jaap vertelt  ‘nu komen we nog prima rond met onze twee pensioenen, maar als ik kom te overlijden, dan moet mijn vrouw van haar AOW en een klein pensioentje de huur alleen betalen. Die huur is dan wellicht al boven de 1000,- gestegen, dus dat kan dan helemaal niet!’. De wens om in hun huidige woning rustig samen oud te kunnen worden en het tot een plek te maken waar zijn vrouw ook na Jaaps overlijden kan blijven, staat dus onder druk. En in tijden van inflatie en stijgende kosten brengt dat stress met zich mee.

Jaap en zijn vrouw zijn niet de enige bij wie de huurverhoging steeds meer gaat knellen, en samen met 19 medebewoners heeft hij zich verenigd in een huurderscommissie. Ook heeft hij zich inmiddels aangesloten bij Wij Weigeren De Huurverhoging, en volgt hij het stappenplan op de website om de jaarlijkse huurverhoging te weigeren. Als ik hem vraag hoe het gaat, klinkt hij positief. ‘Het gaat goed. Je wordt wel bedreigt aan alle kanten, met brieven en boetes, maar ze kunnen niets, want juridisch sta je in je recht’

Hij beseft zich dat het een proces van lange adem is dat ‘geen dagen maar jaren kan duren’, zoals hij zelf zegt. Maar dat heeft hij ervoor over, en hij geeft niet op. Hij wil ervoor zorgen dat hij nog minimaal 20 jaar met zijn vrouw in hun huidige huis kan blijven wonen, en hecht er erg veel waarde aan dat ook wanneer hij wegvalt, zijn vrouw bestaanszekerheid behoud en de rekeningen kan blijven betalen.

Ondanks de intimidaties van zijn verhuurder nadat hij afgelopen zomer de huurverhoging weigerende, krijgen ze Jaap niet klein. Als ik hem vraag wat hij anderen wilt meegeven zegt hij fel Blijf niet alleen zitten met je probleem en wacht niet tot het te laat is, kom in actie! Grijp deze kans aan. Volg het Stappenplan van Wij Weigeren de Huurverhoging, en reken erop dat je verhuurder je lastig gaat vallen met dreigementen, maar volg de koninklijke weg en houd je aan de actiepunten van WWDH. ‘Want’, zo gaat hij verder, ‘Vroeger was het anders, toen was de woningbouw er voor de mensen. Voor het recht op degelijke huisvesting, en niet voor de winst van een handjevol directeuren. Dat kan en moet ook nu weer. Het is niet moeilijk maar kost wel tijd en inspanning. Volgens de grondwet hebben we allemaal recht op een dak boven ons hoofd. Nou maak het maar waar en grijp in!’

Dit interview is onderdeel van een reeks portretten van huurders die meedoen met de actie ‘Wij weigeren de huurverhoging’. Ook de huurverhoging weigeren? Meld je aan! 

Ben jij een huurverhoging weigeraar en zou je graag je verhaal willen vertellen in deze reeks? Laat het ons weten! Mail naar info@wijweigerendehuurverhoging.nl

nl_NLNL